Senaste inläggen

Av Ida von Rosen - 31 december 2008 12:27

Nu är det 1,5 timme kvar till år 2009. Vi firar det hemma med min pappa . På menyn står:

Blinier med gräddfil, röd stenbitsrom (som egentligen borde heta kvabbsorom då stenbit är hanen av arten sjurygg, honan heter kvabbso) och rödlök

Teriyakilax med sesamfrö

Chokladmousse med vita chokladflarn


samt såklart mousserande vin. I år heter de två vi har:

Couly-Dutheil Brut de Franc och Henkel Trocken Piccolo dry sec från Tyskland


Om systemet har öppet när vi kommer dit blir det antagligen ett vitt vin till maten också.


Nog om detta. Nästa år har jag inga större förväntningar på. Förhoppningsvis får vi lite större ekonomiskt utrymme då K börjar jobba igen i mitten av februari. Lilla S börjar på förskola 26 januari och jag fortsätter plugga.


Mina nyårslöften är:

Börja träna. Köpa träningskort på Torvalla Simhall samt anmäla mig till Cirkus Cirkörs terminskurs för vuxna.

Inte ha så dåligt mammasamvete. Det är bra för barnen att lära känna andra personer och det är skönt för mig och K att få göra saker på tu man hand ibland. Dessutom tycker barnen det är kul att ha barnvakt.


Gott Nytt År!

Av Ida von Rosen - 28 december 2008 20:19

Här kommer en bildkavalkad av vår julafton:


Pepparkakshuset

Årets pepparkakshus blev klart på morgonen. Det fick stå i fyra dagar, i morse åkte det i golvet.


Granen. Bilden är tagen av 3-åringen.


Småtomtarna framför granen och alla paket.


Julbordet. Julkorv, rökt och gravad lax, hovmästarsås, Drömsill, skinka (hemkokt), rödkål, senap, prinskorv, köttbullar, ugnsrostade rotfrukter, blokål och broccoli, bröd, ost, smör, julöl, julmust och en liten snaps.


Efterrätten; madelmussla med grädde och hjortronsylt


Svante provspelar en av julklapparna, en djurkeyboard.


Julen har även fortsättningsvis varit lugn och skön utan stress. Ingen ska til jobb, skola eller dagis. Vi passar på att umgås i familjen helt enkelt.


Ha en god fortsättning på julen och ta det lugnt där ute i stugorna så hörs vi!

Av Ida von Rosen - 24 december 2008 21:16

Efter en intensiv, men ändå lugn, dag sitter jag i ett hav av presentpapper och snören. Barnen sover och det är dags att spela spel. Jag hoppas att ni som läser också har haft en fantastisk julafton!


God Jul!

Av Ida von Rosen - 22 december 2008 20:35

Hela helgen har gått åt till julstök, vilket har gjort att jag knappt har suttit fem minuter vid datorn.


I lördags var jag och barnen traditionsenligt och högg gran hos K's moster utanför Östhammar. Det är en fantastiskt fin gran och idag efter Bolibompa blev den klädd. Nu är det ordentligt med jul i hela huset.


Igår var jag och barnen, och senare även K hos K's syster och firade lite lilljul för kusinen L som nu är i Spanien med sin pappas familj. Det var jättemysigt, och L blev glad för sina julklappar.


Idag har vi julhandlat och fixat de sista paketen. och så har jag städat, men det syntes såklart inte efter att julgranen var klädd. Nu ska jag gå och baka den tredje satsen med pepparkakor i år. Nu ska det även bli ett pepparkakshus och jag letar efter en bra mall på nätet, för det orkar jag inte göra själv i år.  Här finns det ruskigt snygga pepparkakshus med mallar!


På återseende!

Av Ida von Rosen - 19 december 2008 21:00

Vi fick biljetter till Cirkus Cirkörs föreställning "Inside out" i bröllopspresent. Igår var vi och såg den. Wow!

Den var fantastisk! De fångade så mycket känslor och det var så visuellt. Halva föreställningen satt jag med gråten i halsen.


Se den om du har möjlighet! Den spelas på Dansens Hus i Stockholm.


Trailer:

http://www.cirkor.se/trailer/


Kolla in på Cirkus Cirkörs hemsida också!

Av Ida von Rosen - 18 december 2008 13:27

Jag glömde skriva det här igår. Det var för mycket som hände.


Vid lunch igår hämtade jag ut tenta nr 2. En tenta som jag var otroligt nervös inför, och väldigt orolig för att inte bli godkänd på. När jag stod i kön till receptionen så malde tankarna om att skriva om tentan på jullovet, hur jag skulle få tillbaka böckerna av M och allt sånt.


När jag står där framme fick jag först frågan om vilken grupp jag tillhörde. En stund fick jag hjärnstillestånd, men fick ur mig:

"Nr 2, tror jag"

När hon kommer med den mappen var det rätt iaf. Sen står hon och bläddrar och jag ser alla betygen:

F, F, F, E, Fx, F, F, C, D, F, F, A... Jag tror att över hälften i vår grupp fick F eller Fx. I första vändan hittar hon inte min tenta, men sen hittar hon den näst längst upp. Betyget stod på framsidan, så jag kunde kollade på en gång. Det var godkänt.


Jag fick till och med



C!


Nu kan jag slappan av över jul. Lite ska jag försöka läsa ikapp under lovet, men jag behöver inte oroa mig för nån gammal tenta. Dessutom har jag tagit alla poäng hittills. Nu är det bara två rapporter till som ska skrivas och nog sjutton borde jag klara de också.

Av Ida von Rosen - 17 december 2008 23:58

Som vanligt när man gör någonting i en form utan avtagbar botten så är det ett fruktansvärt sjå att försöka få ut innehållet ur formen. Så även idag. Efter 12 timmar eller så i kylen skulle jag få ur fudgen ur formen. Jag bankade formen i skärbrädan, slog på den, försökte gräva med stekspaden, böjde formen mm. Vi höll på rätt länge, jag och min lille medhjälpare S. Tillslut fick vi ut fudgen och skar den i bitar.


Vi fick ut drygt 40 bitar istället för 30 som det var enligt receptet.


Nåt fel måste jag ha gjort dock, för fudgen blev väldigt kladdig. Jag funderar på om det var för att den fick telna i kylen, i receptet står det inget om kyl, utan jag gjorde som jag brukar...



För att ändå kunna äta fudgen slog vi in den i bakplåtspapper.


Här är min medhjälpare. Han grimaserar alltid på bild.


Som medhjälpare får man förmånen att slicka skålarna. Då kan även mamman passa på att ta en bild utan grimaser.


Jag kan för övrigt tala om att fudgen är jättegod även om det är kladdig!

Av Ida von Rosen - 16 december 2008 22:58

Receptet kommer från Norrmejerier. Superlätt att göra. Det enda tråkiga är att man inte kan äta de på en gång. Fast man kan förstås slicka kastrullen...


Blanda grädde, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.


Låt koka långsamt i ca 5 minuter under omrörning.


Ta kastrullen från värmen och ha i chokladen. Rör tills chokladen har smält.


 Nu ser det gott ut!


Häll chokladen i en väl smord form. Receptet säger 20*20 cm, men jag har ingen sån, så det blev en brödform istället. Huvudsaken är att formen itne är mycket större än de angivna måtten.


Nu står formen i kylen, uppdatering kommer imorgon.

Ovido - Quiz & Flashcards