Senaste inläggen
Efter lite avbrott i veckomatlistan, eller som vi kör, veckoplaneringen, har jag äntligen kommit igång igen.
Skillnaden mellan en vanlig veckomatlista och vår veckoplanering är att på vår veckoplanering har vi en kolumn för mig, en för K och en för barnen. Plus en för mat. Nedåt på planeringen finns en ruta för varje dag, och under alltihop finns plats för anteckningar "glöm inte att komma ihåg". Vi fick vår tavla på en mässa och den är väl använd. När barnen blir större tänker jag mig att vi skaffar en större whiteboard och gör samma typ av system på. På tavlan skriver vi sen i skol/jobbtider, aktiviteter, tvättid (i den som ska tvättas kolumn) mm, och såklart mat.
Den här veckans matlista ser ut så här.
Må 5/1: McDonalds. Vi var borta och var tvungen att äta innan vi kom hem. Senare på kvällen gjorde vi fruktsallad
Ti 6/1: Varma mackor med ost, skinka och tomat. Liten sallad till.
On 7/1: Ugnsstekt falukorv fylld med tomat, lök och ost, serverad med potatismos
To 8/1: Lata laxen
Fr 9/1: Extra enkel shabu shabu (recept från pappers-DN, hittade inte på nätet)
Lö 10/1: Kikärtsplättar med rotfruktsgratäng (dock med en mjölk- och gräddeblandning istället för Becel Mat)
Sö 11/1: Pyttipanna
Ha en trevlig matvecka!
Jag, K och barnen åkte till Haninge C efter inskolningssamtalet på förskolan för att byta lite julklappar. Jag passade på att gå in på GinaTricot också för att kolla efter tjocka strumpbyxor. Jag hittade ett par leggings i rätt material (80% bomull, 17% polyamid och 3% elastan), strumpbyxor hittade jag bara i akryl, men jag köpte ett par för att testa iaf.
Julklappsbytet:
Svart basicBH till vit spetsBH. Superskön och supersnygg. Toppen att ha en riktig underklädesbutik nära.
Leggings och strumpbyxor:
Leggingsarna är randiga och strumpbyxorna är strukturstickade. Hoppas de är lika sköna och snygga på.
Vår affär hade sänkt pris på exotiska frukter sist vi var och handlade och idag hade mangon och passionsfrukten äntligen mognat. Vad passar då bättre än en fantastiskt färgglad och god fruktsallad som efterrätt?
Ingredienser:
Mango
Physalis
Passionsfrukt
Apelsin
Hallon
Äpple
Skala och dela de frukter som behöver det och blanda i en skål. För att dämpa surheten serverade vi salladen med lättvispad grädde. *mums*
I en vanlig Korv Stroganoff är det bara tomatpuré, salt och peppar som sätter smaken, dessutom är den ganska rinnig. Idag när det var dags att laga mat och jag absolut inte kände för standardstroganoff gick jag och rotade i kryddskåpet och plockade fram Örtagårdsblandning, salt och peppar, från kylen plockade jag fram vitlök, korv, mjölk och vispgrädde och från skafferiet vetemjöl och ris. Det blev inte stor skillnad, men mycket godare.
En uppmaning från mig till er som läser: Våga experimentera!
Jag har som vanligt svårt att säga exakt mängd på ingredienserna då jag inte har måttat utan hat i på en höft och smakat. Det är bästa sättet att få bra mat.
Korv Stroganoff special
4 portioner
600 g falukorv
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
olja (tex raps) till stekning
3-4 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
2 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
örtagårdsblandning (eller andra örtkryddor)
salt
peppar
Gör så här:
Skär falukorven i strimlor och hacka löken. Värm grytan och ha i olja. Ha i löken och pressa ner vitlöken. När löken börjar mjukna har man i falukorven och låter den brynas lite grann, det ska finnas stekyta på korven, men den ska inte vara jämnbrun. Sikta över vetemjölet och ha i tomatpuré, rör om ordentligt. Häll över mjölken och rör tills allt är ordenligt blandat och häll sen i grädden. Krydda efter smak med örter, salt och peppar. Smaka av och ha eventuellt i mer kryddor, tomatpuré eller mjölk. Servera med ris och grönsaker (tex rivna morötter).
Jag antar att det inte bara är jag som omväxlande har skrattat åt och förfärats över Gry Forsells klänning i Körslaget ikväll. Det ser verkligen gräsligt ut när tuttarna pöser ut över kanten på klänningen. En strolek större så hade inte det problemet existerat. Eller så hade det kanske varit bättre med en annan modell på klänning?
Eller uppfyllt är det kankse inte. Men jag har i alla fall anmält mig till en cirkuskurs hos Cirkus Cirkör i Alby. Åh vad jag längtar! Håll tummarna för att det finns plats för mig bara...
Det som behöver fixas inför detta är:
Äntligen ska jag börja träna igen!
Gissa vad det här är!
En flaska bubbelvatten.
Från vår egen bubbelmaskin!
Det är helt fantastiskt. Vi dricker nog 4 liter bubbelvatten om dagen nu...
God fortsättning på det nya året!
Fin dukning, men det måste införskaffas dessertbestick, förrättsbestick och fler tallrikar av samma sort.
Förrätt
Blinier med gräddfil, svart stenbitsrom och rödlök. Blinier är ryska boveteplättar. Väldigt goda och mycket matigare än svenska plättar.
Huvudrätt
Teriyakimarinerad lax med sesamfrön, limeyogurt och ris. Det hade vart fint med en liten grönsakswok bestående av tex sockerärtor, minimajs och bambuskott till. Gott i vilket fall som helst.
Dessert
Hemgjord chokladmousse med vitt chokladflarn.
Smaklig måltid och hoppas 2009 blir ett fantastiskt år!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 |
4 | 5 | 6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|