Senaste inläggen

Av Ida von Rosen - 12 januari 2009 22:18

Tredje kursen är snart slut och på fredag är det dags att lämna in examination nr 3. Den examinationen består av två delar, ett tal och en rapport. Båda baseras på en observation under senaste vfu-perioden.


Idag höll vi talet i smågrupper och jag som verkligen hoppades på att få lite feedback av studiekamreterna fick bara ett "jomen, det där var väl bra". Jahapp.


Imorgon, on och torsdag är det turboskrivande av rapporten som gäller. Nåväl, allt jag hoppas är att få minst E.

Av Ida von Rosen - 11 januari 2009 23:07

Det här är inga nyårslöften, utan saker jag vill bli bättre på under 2009.


1. Handla mer ekologiska produkter, från mat till kläder och rengöringsmedel

2. Införa mer frukt och färska grönsaker till och mellan målen

3. Baka mer bröd själv

4. Vara utomhus mer med barnen

5. Gå mer på museer och andra kulturella evenemang



Av Ida von Rosen - 11 januari 2009 22:58

När jag handlar ägg är jag jättenoga med att de är ekologiska. Under min uppväxt var jag ofta uta på landet hos min gammelmoster som bland annat hade höns. De hönsen var riktigt lyckliga. Några av de kunde man till och med gosa med. När jag var 20 jobbade jag på kollo, där fanns det också höns. På båda de ställena fick jag se hur lyckliga höns beter sig och hur de ser ut när de är lyckliga.


När jag ser höns som inte är lyckliga, inte får gå ut och i värsta fall får sitta i bur mår jag illa. Höns ska inte vara sönderplockade. De ska ha en fin och frisk fjäderdräkt. De ska se glada ut, inte deprimerade, och för att gynna bönder med glada höns väljer jag ekologiska ägg. Som bonus får man större, godare ägg med större gula. Ibland får man bruna ägg, som på bilden, och ibland är äggen tom befruktade. Om de är det ser man på att det finns en liten röd prick på gulan. De är fullt ätliga iaf. Det jag saknar med köpeägg, oavsett om de är ekologiska eller inte, är möjligheten att få dubbla gulor. Med egna ägg kan man ibland få dubbla gulor. Det är så härligt att göra pannkakor eller sockerkaka med såna ägg, smeten och kakorna blir nästan solgula.


Har ni möjlighet; köp ägg direkt av bonden (eller ha egna höns). Annars; köp ekoägg. För smaken och hönsens skull!

Av Ida von Rosen - 11 januari 2009 22:24

Finns det nåt bättre? Elin Gawell har inspirerat mig otroligt mycket i brödbakeriet och här om kvällen snodde jag ihop hennes Fiberrutor. De blev otroligt goda. Lätt var det och fort gick det.


På kvällen tog det ca 20 minuter och förutom att det måste vara fel på mitt vetemjöl eftersom jag alltid måste ha i ca 2 dl extra, så var det lätt. Ingen uppvärmning av degspad eller liknande utan bara att röra ihop ingredienserna. Dessutom så gör receptet att ett pkt jäst räcker till två bakomgångar. Toppen!


Morgonen efter var det också lätt. Ut med brödet ur kylen, på med ugnen på 225 grader, in med brödet i ugnen när den har blivit varm och grädda i 25 minuter. Medan man väntar på att ugnen ska bli varm och brödet klart klär man på sig och gör iordning resten av frukosten. Sen får man varmt och gott bröd till frukost, utan särskilt mycket ansträngning eller kladd. Det kan inte bli bättre!



Smaklig frukost!

Av Ida von Rosen - 9 januari 2009 22:03

Eller japans fondue. Det blev jättegott, men nästa gång ska jag göra nån uppfinning så fonduen håller sig tillräckligt varm för att kunna koka köttet snabbt på bordet. Nu fick vi flytta grytan mellan bordet och spisen för att den skulle hålla sig tillräckligt varm.


Receptet är från pappers-DN.

Av Ida von Rosen - 9 januari 2009 20:54

Jag brukar inte följa hennes blogg, men alla har väl hört om Blondinbella. Utbränd, timeout och tillbaka på fem dagar. Mitt intryck i tv blev inte bättre än det var innan. Ambitiös absolut. Men också rätt blåst.


Däremot blev jag imponerad av Magnus Samuelsson och hans partner. De var som Skönheten och Odjuret. Så fint!

Av Ida von Rosen - 7 januari 2009 20:58

Första dagen efter jullovet. Dock inte första dagen på vårterminen, för den börjar inte förrän 20/1. Det innebär att vi har en examination som ska in 16/1. Det är rätt snart.


Dagens seminarie var känslostormande. En man i gruppen blev arg över att det stod att rapporten bör omfatta fem sidor (borträknat försättsblad, innehållsförteckning, referenslista och bilagor). Han hade väl skrivit 10 sidor ungefär och det upprörde honom ordentligt. Efter första utbrottet satt han och tittade och bläddrade aggresivt i sin rapport, och sen kom nästa utbrott. Det handlade om vad bör betyder och avd som händer om man skriver 3,5 eller 6,5 sida. Jag svarade att om det står bör vara 5 sidor så är nog både 3,5 och 6,5 sida okej, men att det inte är okej att skriva 10-14 sidor. Då kontrade han snabbt med "men det är ju också bara en tolkning". Sen la han ner böckerna i väskan, aggresivt men kontrollerat, och sa att om seminarierna nu är frivilliga så är det bättre om jag går hem och kortar ner min text än deltar i nåt grupparbete som inte kommer ge mig nåt!" och så slängde han på sig jackan och gick. Lagom till han var strax bakom vår lärare säger hon "ja, det är väl lika bra, för det är väl ingen som har nån nytta av att ha dig i gruppen idag". Så klockrent!


När han hade stormat iväg pratade läraren lite om ilska och lärare och att det också är nåt man måste lära sig hantera, men att det inte är något de  kan kräva redan första terminen. Helt kolugn. Hon är fantastisk!

Av Ida von Rosen - 6 januari 2009 20:12

Idag åkte granskrället ut. Trots noga vattnad, egenhuggen gran hos K's moster så dog den och började tappa alla barr för ungefär en vecka sen. Så nu åkte den ut. Resten av julsakerna åker på tjugondan. Men för mig är julen officiellt slut nu. Därmed ändrar blogggen utseende igen, och jag kan avslöja resultatet på omröstningen.


Frågan på omröstningen var:

Vilket är det viktigaste tillbehöret under julen?

78% svarade familjen

22% svarade snö

totalt 9 personer röstade.


Snart är det vår! Men nu har vi äntligen fått snö, så imorgon efter skolan blir det pulkaåkning!

Ovido - Quiz & Flashcards