Senaste inläggen

Av Ida von Rosen - 16 december 2008 22:35

Nu har jag jullov och har gått in i julmode. Då måste självklart bloggen pyntas också.


Jag älskar julen!


Idag blev det chokladfudge. Den står i kylen och ska stelna tills imorgon. En del ska norröver. Receptet kändes väldigt enkelt och smeten blev god. Imorgon får vi se hur den blev på riktigt.


Sen blir det pepparkakshus, chokladtryffel och knäck också. Och så ska jag inte glömma att fixa lite julklappar. På fredag blir det julklappshandel, men eftersom jag vet precis vad jag ska ha så blir det nog inte så stressigt. Särskilt inte om jag åker in tidigt på fm.

Av Ida von Rosen - 16 december 2008 22:23

Den nya omröstningen är vilket tillbehör som är viktigast under julen. Svara gärna!


För mig är det viktigaste att få vara med familjen och ta det lugnt. Förutom det älskar jag att pynta och pyssla, och nångång när jag får ett hus ska det bli lika fint som hos Charlotte på Ekvalla.

Av Ida von Rosen - 15 december 2008 13:33

Eller:

Att inte få nånting gjort på en hel dag.


Jag sitter här med en bok brevid mig. Den är visserligen på engelska, men ändå väldigt lättläst och lätt att ta till sig. I menyn nertill har jag min rapport öppen. Jag har flera andra böcker också som jag ska läsa, men som ligger på ett annat ställe. V är i förskolan, S och K har varit borta sen de lämnade V. Förutsättningarna är med andra ord ideala. Så varför får jag ingenting gjort?


Antagligen är svaren dessa:

  • Jag har tillgång till internet även på den lilla datorn
  • Det finns 10000 roligare saker att göra hemma
  • Jag ligger så mycket efter i skolarbetet att jag inte vet var jag ska börja
  • Jag har kört fast i rapporten

Det enda rätta attgöra är att ta sig i kragen och sätta igång.


Men hur?

Av Ida von Rosen - 14 december 2008 22:01

Ks mamma är aktiv inom folkpartiet och anordnar glöggfika nästan varje år för partikamraterna. Jag och K var närvarande även om det bara är K som är medlem i fp, själv är jag för tillfället partipolitiskt obunden. Det var fantastiskt trevligt. Barnen var hos mormodern, så vi var fria att slappna av, umgås och diskutera.  Diskussionerna i år handlade om öppettider i förskolan, miljö/klimatneutral uppvärmning, politikers arvode på olika nivåer och jämförelser av toppolitikers och direktörers lön. En del annat hann vi också diskutera, men det var inte lika intressant.


Vet ni till exempel att en kommunal hobbypolitiker med 3 uppdrag har ett arvode på 900 kr efter skatt i månaden, eller att statsministern på en månad tjänar lika mycket som Erikssons VD tjänar på en dag?

Av Ida von Rosen - 13 december 2008 21:00

Jag tänkte på det här med att laga mat miljövänligt. Nu pratar jag alltså inte om att göra maten miljövänligt, det kan jag skriva ett annat inlägg om, utan om att laga mat miljövänligt.


De flesta av oss har plattan på tills maten är klar, kokar upp vatten till pastan/nudlarna i kastrull på spisen och använder fel storlek på kastrullen i förhållande till plattan och låter bli locket. Frysta grönsaker kokar vi på spisen och mat som ska värmas slänger vi ner i en kastrull, på en platta. Det är så vi alltid har gjort och det vi kan. Problemet är att det drar väldigt mycket energi. I det här fallet el, som kan vara mer eller mindre miljövänlig beroende på var den kommer ifrån, men som det kan vara lämpligt att låta bli att slösa oavsett.


Här är några enkla knep för att göra matlagningen mer miljövänlig:

  • Stäng av plattan några minuter innan maten är klar och utnyttja eftervärmen (det samma gäller vid ugnslagad mat)
  • Koka upp allt vatten till pasta och nudlar i vattenkokaren, häll över i en kastrull och koka pastan där. Bonus: Det går snabbare att bli klar med pastan.
  • Koka alltid under lock och använd en kastrull som täcker hela plattan.
  • Koka frysta grönsaker i micron. Instruktioner finns på alla förpackningar. Detta minskar även vattenförbrukningen, plus att vitaminerna stannar i grönsakerna. Resultatet blir lika bra som vid ångkokning.
  • Värm lunchen i micron istället för på spisen. Bara för att maten är microuppvärmd behöver man inte sleva i sig den stående direkt ur burken. Lägg upp maten på en tallrik och ät med bestick så känns det aptitligare.
  • Använd råvaror du redan har hemma. Släng ihop mat av det som finns hemma. Det kan bli en del riktigt inovativa rätter.
  • Se till att använda upp all mat istället för att kasta sånt som blir över. Teriyakisås passar tex bra till falukorv.

Det här var några enkla steg till att laga mat miljövänligare (och för den delen billigare).

Av Ida von Rosen - 13 december 2008 16:45

Idag fick jag sovmorgon som jag hade beställt. I två veckor eller så har jag gått omkring som en zombie, men idag fick jag sova ut. Så himla skönt. Första gången vaknade jag vid 6.30 när barnen vaknade, sen sov jag till 8.15 eller så när lillbarnet stod och grät utanför sovrummet och så låg jag och drog mig i en timme tills barnen kom in och väckte mig. Under den timmen hade jag jättemånga helt sjuka drömmar...


Det knäppa nu är att jag är så trött igen att jag skulle kunna gå och sova redan nu.


Det positiva är att jag orkade gå ut med Vidar innan lunch.Vi gick till posten. Normalt tar det 10 minuter till posten och lika långt hem. Det borde alltså inte ha tagit mer än 30 minuter. Vi var hemma igen efter 1,5 timme.

Av Ida von Rosen - 12 december 2008 21:54

V deltog i sitt livs första Luciatåg idag på förskolan. Det var jättefint när de kom in. Han gick hand i hand med en femårig tärna, och ställde sig jättefint. Jag satt precis brevid honom och när han fick syn på mig satte han sig i mitt knä istället. Sen var han sur och grinig hela Luciauppträdandet igenom, trots att han satt i mitt knä. Orsak: han hade inte sovit. Det är egentligen bra, han behöver sluta sova middag, men han blir så trött på eftermiddagarna. Luciatåget var i alla fall jättefint, de sjöng jättebra, även småttingarna. Fika med glögg, pepparkakor, lussekatter och sånt.


Sen på kvällen skulle jag ha en Blingovisning hemma (för er som inte vet så säljer jag ekologiska kläder för Blingo) och hade temat den som julmysvisning. 5 personer hade sagt att de skulle komma. I förmiddags fick jag veta att 2 personer var sjuka. Runt 16.30 fick jag veta att en tredje person inte kunde komma eftersom hennes man var tvungen att jobba över. En kvart efter att visningen skulle ha börjat fick jag veta att en fjärde person hade magsjuka, hon hade glömt att ringa. Totalt kom en person och hennes lillasyrra. Så kan det gå... Trevligt och mysigt hade vi iaf med glögg, pepparkakor och lussekatter och levande ljus. Visningen var lite senare än vad jag brukar ha visningar, men det var skönt att kunna duka fram på vardagsrumsbordet. Det såg så mycket mer julmysigt ut då.


Nu saknas bara mer julpynt. Jag ska försöka fixa julpynt på mellandagsrean inför nästa år, för jag saknar massa småpynt här och var. Julgranen hugger vi 20/12 hos K's moster som har egen mark med bland annat en massa granar.

Av Ida von Rosen - 11 december 2008 19:47

Jag tycker inte att falukorv gör sig bra på bild, så därför blir det ingen bild på den här maten. Det är fantastiskt gott i alla fall!


Äppelfylld falukorv i ugn till ca 4 personer (och lunch till dagen efter)

Ingredienser:

800 g falukorv

2-3 äpplen, gärna syrliga (t ex Granny Smith eller Ingrid Marie)

1/2-1 gul lök

2,5 dl äppeljuicekoncentrat

smör

ost


Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 225 grader C.

2. Skala och skiva löken ganska tunnt

3. Skala, kärna ur och skiva äpplena ganska tunnt också

4. Skala falukorven och skär snitt på tvären. De ska gå ganska djupt, men inte så falukorven går av.

5. Lägg små klickar smör i botten på en ganska stor ugnssäker form

6. Lägg falukorven i formen ovanpå smöret

7. Fyll skårorna i falukorven med en äppelskiva och lite lök i varje

8. Lägg all överbliven lök och äpple runt omkring falukorven.

9. Häll äppeljuicekoncentratet över falukorven och i hela formen.

10. Hyvla ost och lägg på korven tills den är helt täckt.

11. Ställ in formen mitt i ugnen ca 20 minuter tills osten är gyllenbrun och lite frasig.

12. Severa med hemmagjort potatismos och lite grönsaker.

Smaklig måltid!

Ovido - Quiz & Flashcards