Direktlänk till inlägg 3 november 2008

Broccoli- och blomkålssoppa

Av Ida von Rosen - 3 november 2008 20:13

Det här är en soppa som baseras på ett grundrecept med potatis och purjolök, som görs matigare med linser och sen kan varieras i oändlighet. Här hemma äter vi soppa minst en gång i veckan, och gör gärna stora satser som räcker till två middagar och två luncher för vår familj. Uppskattningsvis ungefär 8-12 portioner.  Sopporna vi gör är ofta vegetariska, eftersom det går fortare och är miljövänligare. Som bonus får man då också att det är billigt.


Broccoli- och blomkålssoppa

ca 8-12 portioner

tid: ca 40 minuter inkl alla förberedelser


Ingredienser:

1 purjolök

ett par matskedar rapsolja

1-2 gula lökar

0,8-1 kg potatis

500 g broccoli

800 g blomkål

2,5 liter vatten

4 grönsaksbuljongtärningar

1-2 dl röda linser

peppar

örtsalt

örtkryddor (tex dragon och körvel)


Gör så här:

1. Skär av blasten ganska högt upp på purjon, man kan använda mer av det gröna än man tror, snitta längs mitten och skölj noga. Skiva sen purjon. Skala och hacka de gula lökarna grovt. Jag brukar skiva dem, de kokar ändå sönder i soppan.

2. Blanchera löken, dvs stek löken tills den är glansig, mjuk och genomskinlig, i rapsolja. Var inte rädd för att använda ett par matskedar olja, rapsolja är nyttigt och vi behöver ha i oss mer nyttiga fetter.

3. Häll ner löken i en ganska stor gryta (ca 5 liter) och skär broccolin och blomkålen i buketter. Skölj dem. Skala och skär potatisen i tärningar. Lägg ner allt ihop i grytan.

4. Häll på vattnet och smula ner buljongtärningarna. Använd gärna buljong utan natriumglutamat, till exempel ekologisk eller Knorrs boullion-serie.

5. Koka upp soppan och sänk sen värmen till medelvärme.

6. Skölj linserna noga, ända tills det inte skummar längre. Gör man inte det får man massa skum på soppan som inte ser så trevligt ut. det kan man visserligen skumma av med en hålslev, men det är lättare att skölja innan.

7. När soppan har kokat i 5 minuter häller man ner linserna och låter soppan koka ytterligare 10 minuter

7. Klart för servering! Smaklig måltid!


Servera soppan gärna med bröd, smör och ost.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ida von Rosen - 5 mars 2009 11:37

Från och med idag hittar ni mig på:   http://zandrama.wordpress.com   Jag hoppas såklart att ni fortsätter följa mig och min jakt på ett miljövänligt liv.   So long!  zandrama ...

Av Ida von Rosen - 4 mars 2009 22:20

Nu har vi skrivit kontrakt på huset. Inflyttning om knappt 4 månader.   Dags att sälja lägenheten. I helgen blir det till att städa, för på måndag är det fotografering. 15 och 22/3 är det visningar här och så hoppas vi såklart att lägenheten säljs så...

Av Ida von Rosen - 2 mars 2009 22:22

Väldigt läskigt och samtidigt väldigt spännande är det. Det är inte klart till 100%, men på onsdag morgon skriver vi kontrakt på ett rad/kedjehus 400 meter från där vi bor nu.   Precis utanför tomten finns en sandlåda och lite gungor. Lagom långt bo...

Av Ida von Rosen - 1 mars 2009 23:35

Enligt kalendern är det vår nu.   Ute är det -6,6 grader kl 23.30 och nästan 2 dm snö.   Enligt SMHI är det vår när dygnsmedeltemperaturen ligger över noll grader.   I solen på dagarna märks det att våren är på gång, likaså på humöret.   Imorgon, oc...

Av Ida von Rosen - 25 februari 2009 23:31

Gårdagen kom med dödsbud. En nätbekant somnade in 16/2 efter att ha kämpat mot cancer.   Efter sig lämnade hon man och tre små pojkar.   Det är tomt. Trots att vi knappt kände varandra är det tomt. En mamma, vän, fru, och förebild har gått vidare all...

Ovido - Quiz & Flashcards